Quantcast
Channel: Hacker News 50
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9433

Danmark kræver milliarder fra Microsoft i skattesag | Nyheder | DR

$
0
0

Comments:"Danmark kræver milliarder fra Microsoft i skattesag | Nyheder | DR"

URL:http://www.dr.dk/Nyheder/Penge/2013/03/03/03201749.htm


Statskassen er gået glip af knap 6 mia. efter Microsofts køb af danske Navision i 2002. It-giganten har fået danmarkshistoriens største skattesmæk.

Den amerikanske it-gigant Microsoft skylder den danske statskasse i alt 5,8 milliarder kroner i danmarkshistoriens største skattesag.

Det fastslår Skat, som i disse uger ligger i forhandling med Microsoft og de amerikanske skattemyndigheder, i forsøget på at hente det enorme beløb hjem til Danmark, erfarer DR2.

Lykkes det Skat at få fingre i pengene, vil beløbet kunne finansiere et nyt supersygehus, den kommende Silkeborgmotorvej mellem Herning og Århus eller 15.000 lærere i folkeskolen.

På Christiansborg vækker sagen glæde.

- Noget af det, vi gerne vil med Skats kontrol af multinationale selskaber, er netop at kunne afdække den her slags sager, siger Jesper Petersen, skatteordfører for SF.

Købte for billigt

Sagen har baggrund i Microsofts køb af den danske it-succes Navision. Den danske virksomhed, der blandt andet var ejet af brødrene Erik og Preben Damgaard, havde udviklet et succesfuldt økonomistyringsprogram kaldet Navision, som Microsoft gerne ville have fingre i.

Fakta: Transfer pricing

Når selskaber i samme koncern handler med hinanden på tværs af landegrænser, skal den interne afregningspris - transferprisen - være på markedsvilkår. Den interne handel skal altså ske til den samme pris, som to af hinanden uafhængige selskaber ville blive enige om. Ellers kan koncernerne benytte metoden til at flytte overskud i skattely.

I Microsoft-sagen mener Skat, at Microsoft har sat prisen på rettighederne til Navision-programmet langt lavere end markedsprisen, da it-giganten lod sit irske datterselskab købe rettighederne af sit danske datterselskab.

Manøvren betød ifølge Skat, at det danske selskab blev tømt for værdier til en alt for lav pris. Det betød en lavere indtægt til det danske datterselskab – og dermed et mindre overskud til beskatning i Danmark.

I alt har Skat forhøjet indtægten i Microsofts danske datterselskab for tidligere indkomstår med næsten 11 milliarder kroner. Af dette beløb skal der betales skatter og afgifter for fem milliarder samt renter på 0,8 milliarder kroner, erfarer DR2.

Derfor købte Microsoft i 2002 Navision for 10,8 milliarder kroner, og virksomheden skiftede navn til Microsoft Business Solutions.

Kort efter købet flyttede Microsoft rettighederne til økonomistyringsprogrammet fra sit nye, danske selskab til skattelyet Irland. Det er dén manøvre, Skat har kig på.

Ifølge Skat købte Microsofts irske datterselskab nemlig de værdifulde rettigheder alt for billigt af det danske datterselskab. På den måde kunne Microsoft flytte store værdier ud af Danmark, uden at værdierne blev beskattet retmæssigt her i landet, mener Skat.

Forstår Skats undren

Samlet fastslår Skat, at Microsoft skylder statskassen 5 milliarder kroner i form af skatter og afgifter efter Navision-handlen. Med renter er beløbet i dag oppe på i alt 5,8 milliarder kroner, erfarer DR2.

- Det er en bemærkelsesværdig stor sag, afgjort en af de allerstørste vi har set. Jeg forstår godt, at Skat har undret sig og er dykket ned i sagen, vurderer lektor ved CBS og ekspert i regnskab Lars Kiertzner, der sammen med DR2 har gransket regnskaberne for det tidligere Navision, Microsofts amerikanske moderselskab samt danske datterselskaber.

- Der er tale om en meget omfattende sag, som efterhånden er et par år gammel. På grund af sagens størrelse er det Microsoft Corporation i USA, der har håndteret den lige fra begyndelsen. Den danske del af Microsoft har ikke haft meget med den at gøre, siger en central kilde med kendskab til sagen til DR2.

Transfer pricing-sag

Teknisk set er der tale om en såkaldt transfer pricing-sag. Reglerne siger, at når selskaber i samme koncern handler med hinanden på tværs af landegrænser, skal den interne afregningspris - transferprisen - fastsættes på markedsvilkår.

Læs også Organisation: Skatteregler for multinationale selskaber er dybt forældet

Den interne handel skal altså ske til den samme pris, som to af hinanden uafhængige selskaber ville blive enige om. Ellers kan koncernerne benytte metoden til at flytte overskud i skattely. I denne sag mener Skat, at Microsoft satte prisen på rettighederne til Navision langt lavere end markedsprisen.

Navision-programmet hedder i dag Dynamics NAV og udvikles stadig i Microsofts danske afdeling med 600 ansatte i Vedbæk nord for København. De forskellige udgaver af programmet genererer årligt en samlet indtjening for Microsoft på omkring ti milliarder kroner.

Indtjening havner i Irland

Men eftersom rettighederne til programmet ligger i Microsofts irske selskab, beskattes overskuddet fra salget ikke i Danmark. Indtjeningen på it-programmet havner i stedet i det irske selskab, der igen er ejet af selskaber på Bermuda og de Britiske Jomfruøer, viser DR2's kortlægning af Microsoft-koncernens struktur.

Microsoft har længe tiltrukket sig opmærksomheden fra skattemyndigheder verden over. Selskabets sindrige konstruktion af koncernforbundne selskaber gør det nemlig relativt let for koncernen at kanalisere overskud fra de forskellige datterselskaber til skattelylande, hvor der stort set slet ikke betales selskabsskat.

Hverken Skat, Microsoft eller de amerikanske skattemyndigheder IRS ønsker at kommentere den verserende skattesag over for DR2.

Del artiklen: Mail Twitter Facebook Print Del artiklen: Mail Twitter Facebook

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9433

Trending Articles